"Welzijn in de wijk”

Welzijnsorganisatie Stichting Mooi is actief in de Haagse stadsdelen Escamp en Laak en Zoetermeer.
Mooi staat voor Maatschappelijke Ondersteuning van Omgeving en Individu. We ondersteunen bewoners van jong tot oud. Daarbij worden hun talenten en mogelijkheden benut. ..meer.

Wij zijn onderdeel van Xtra welzijn. Xtra welzijn vormt het bestuur van de welzijnsorganisaties VÓÓR Welzijn, Zebra en de werkmaatschappij Xtra plus (JIT / JIP / SMW+).


"Ik woon zo fijn in mijn huisje. Hoe kan ik hier ook in de toekomst zelfstandig blijven wonen?"

In het Wijkcentrum bij u in de buurt kunnen we samen kijken naar de dingen die nu misschien al iets moeilijker gaan en kijken hoe u ook in de toekomst naar tevredenheid zelfstandig in uw woning kunt blijven wonen.Zakgeldkanjers aan de slag bij Timmermanshove

Afgelopen week verzamelden zich bij Bus 63 een achttal Zakgeldkanjers om
onder begeleiding van stagiaires van het ID College, een werkbegeleider en met de hulp van twee hoveniers, een middag te tuinieren aan de Timmermanshove in Buytenwegh.

De enthousiastelingen doen dit vanuit het Zakgeld project. Dit project wordt uitgevoerd door Stichting MOOI Zoetermeer. Het wordt gefinancierd door de gemeente Zoetermeer en de woningbouwcorporaties Vidomes en De Goede Woning. Doel van het project is jongeren mee te geven dat het goed is iets te doen voor een ander, hen te leren omgaan met geld, samen te werken en te verbinden met hun wijk.

Motivatie
Voor vertrek geven de kinderen nog even hun motivatie om mee te doen aan het project: ‘Ik doe het voor het geld, want ik spaar voor een camera. Daarmee ga ik mijn eigen youtube kanaal vullen met filmpjes.’ Een ander zegt: ‘Ik doe mee omdat veel ouderen niet alles meer zelf kunnen’ en een laatste vult aan: ‘Ik heb de afgelopen tijd geleerd hoe ik het beste schoonmaak, door dit project’.

Aan de slag
Het Zakgeldproject is voor jeugdigen uit groep 7 en 8 van de basisschool in Buytenwegh. In groepsverband, gaan zij als ‘zakgeldkanjers’ aan de slag met klussen zoals zwerfafval prikken, vegen, onkruid wieden en ander tuinonderhoud.

‘De klussen vooral worden aangedragen door de gemeente en de woningcorporaties’ zegt Tessa Brouwer, consulent bij De Goede Woning. ‘Als ik signaleer dat één van onze huurders niet meer in staat is de eigen tuin te onderhouden, dan kan ik dit melden bij het Zakgeldproject. De bewoner krijgt vooraf bericht over de hulp die geboden wordt. Vervolgens kunnen de Zakgeldkanjers aan de slag. Hiervoor werken wij als corporatie samen met de M. van der Spek-groep. Deze hoveniers verzorgen als Maatschappelijk betrokken ondernemers (SEBO gecertificeerd), de afvoer van groenafval. Ook geven zij tips over hoe het tuingereedschap het beste te gebruiken.’ 

Win-win-winsituatie
Iris Baars, stagebegeleider bij Bus 63 en coördinator van de Zakgeldkanjers in Buytenwegh, betitelt het project als een ‘win-win-winsituatie.’ Ze vult aan: ‘De deelnemers helpen individuen, worden daarvoor zelf beloond (geldelijk maar ook in ervaring en kennis) en de buurt verbetert erdoor. Dat is het mooie; schone buurt, blije bewoners, blije deelnemers.
Meer weten over de Zakgeldkanjers? Een klus te melden?

Neem contact op met Wijkcentrum BUS 63, Busken Huethove 63, Buytenwegh via 070 - 205 30 10 of stuur een e-mail naar: i.baars@stichtingmooi.nl.

foto's: Rob Verbunt